Pages

Followers

06 November 2012

Hong Kong Trip - Day 2

Hasil Nukilan oleh Lalinkfyza at Tuesday, November 06, 2012
Reactions: 
2 komen Links to this post
Assalamualaikum w.b.t

Kita sambung balik cerita Hong Kong ai aritu yg tergendala selama 5 hari. Awal bulan gini mmg agak bz skit so ai settle mana yang penting dulu. hikhikhiks.. Hari Kedua di Hong Kong kami pusing lagi bandar Hong Kong. Kali ini kami ke World Trade Centre di mana opis husband ai ada di sana juga. So sambil singgah di opis hubby sambil tu boleh jalan-jalan juga.

World Trade Centre merupakan salah satu bangunan perniagaan yg besar di sana. Ibarat macam kat Malaysia kita pun ada PWTC rite? So sama juga di sana cuma bezanya di WTC Hong Kong, banyak syarikat perniagaan yang besar dan megah memiliki lot disini termasuk lag company my hubby juga.

Jom layan gambar kat bawah sambil kita kongsi pengalaman sikit-sikit :) 


Kami sampai awal jadi WTC belum lagi dibuka. hihihi.. Time ni dkt dgn perayaan Kristmas jadi diorg hiaskan berkonsepkan "FeatherLand"

Nampak x bulu-bulu tu real kan :)


Dalam MRT ketika on da way nak ke WTC. besa la pagi ke ptg ke malam ke MRT mmg always full dgn masyarakat di sana sbb diorg suka gunakan perkhidmatan MRT senang dan cepat. MRT setiap 2 minit smpai. Kalo kat Malaysia setiap 15 minit. +___+


Jarang skali dapat duduk. Selalu berdiri jer la. Lgpun kalo ada seat pun utamakan golongan tua merangkap slogan kerajaan Malaysia!



Lepas melawat opis hubby, kami dibawa ke satu restoren Halal iaitu "Nasi Ayam Penyet" . Tokey restoren ni Cina Muslim. Diorg dari Indonesia merantau ke Hong Kong hingga boleh membuka restoren di tengah-tengah bandaraya Hong Kong. Harga sepinggan Nasi Ayam Penyet di Hong Kong adalah RM70.00 berbeza dgn Malaysia paling mahal pun RM15.00 kan? Time tu ai mmg betul2 menghargai sebutir nasi sbb susah nak dapat makanan halal tambah lagi nasi. hihihi..


Malam Kami singgah di Arena of Stars. Kat sini ada monumen Jackie Chan. Kat sini ramai org lepak menghirup bayu segar dan sejuk di sana sambil menikmati pemandangan malam yg sangat romantis!!

Baru hari ke-2, nanti sambung lagi ok. :) 


31 October 2012

The Peak Tram, Hong Kong -Day 1

Hasil Nukilan oleh Lalinkfyza at Wednesday, October 31, 2012
Reactions: 
0 komen Links to this post

Assalamualaikum w.b.t

Rentetan daripada post ai Hong Kong Trip -Day1, kita sambung lagi cerita jalan-jalan di Hong Kong. After selesai urusan check in di hotel, kami semua menaiki MRT menuju ke The Peak Tram, Hong Kong. Di sini kami pun jalan-jalan lagak spt org Hong Kong juga dgn menggunakan Octopus Card. Mcm kad Touch n Go la kalo kat Malaysia ni. kad ni juga kita boleh guna di mana-mana kedai seperti 7E utk beli barang selagi ada kreadit. Kalo dah habis kreadit boleh top up di MRT Station. Jadi kami gunakan Octopus card ni utk naik MRT menuju ke The Peak Tram.

The Peak Tram merupakan salah satu pusat perlancongan yg terkenal di Hong Kong. Setiap pelancong yang datang melancong ke Hong Kong mesti pegi The Peak Tram. Pelancong yang ingin melihat permandangan Bandaraya Hong Kong boleh menaiki Peak Tram menuju ke Puncak. Kalo kat Malaysia ni mcm kita naik tren ke Bukit Bendera cuma bezanya adalah Peak Tram ni lagi tinggi dan curam daripada Bukit Bendera di Pulau Pinang la. Agak mencabar la pada yang 1st time naik tram ni.

Disini juga ada beberapa butik dibuka seperti Crocs™ , Giordano, Adidas, Hard Rock Cafe Rock Shop dan juga kedai sunglassess serta kedai-kedai cenderamata yang lain dan juga restoren makanan segera seperti Burger King.

Sedikit gambar utk dikongsi bersama :)

Tengah beratur tunggu turn nak masuk The Peak Tram

(^__^)v

Beratur semua kita nak naik tram ramai-ramai

Level 2 ada byk kedai cenderamata tapi ai xbeli pun sbb mahal. tengok je dulu, nak beli nnt kita pegi Ladies Market k!

Ada juga Madame Tussauds Hong Kong tapi ai xmasuk pun. sini banyak patung lilin yang menyerupai celebrity terkenal seluruh dunia.

Dah petang kami berdua menahan kesejukan sebenarnya :)

Ini memang sangat sejuk malangnya kami xbawa plak sarung tangan

:)

:))

Suhu masa ni dianggarkan dalam 8 darjah salsius. Sejukkan??

Semua org xsabar nak turun bawah sbb xtahan sejuk di atas bukit tu..hihihihi.. Kami sempat juga jalan-jalan pusing bandar sambil melihata pemandangan di malam hari di bandaraya Hong Kong.

 Butik dah tutup sbb time ni pun dah pukul 10.30 mlm lebih. One more thing org awam xdibenarkan melepak di tepian butik mcm kita kat Malaysia ni lepak ramai2 kumpul depan butik kan. Nanti akan ada guard datang halau. huhuhu.

Ni wajib singgah dan wajib beli!! hihihi I dapat sepasang t-shirt. hubby plak beli cap je sbb baju utk dia xde saiz. hihih..


Done for our 1st day di Hong Kong.. another 4 days to go utk melawat bandaraya Hong Kong.
later ai update ok. kite pegi lunch dulu. 

Hong Kong Trip 2011 - Day 1

Hasil Nukilan oleh Lalinkfyza at Wednesday, October 31, 2012
Reactions: 
0 komen Links to this post
Assalamualaikum w.b.t

1st story update ai adalah Hong Kong Trip!! Padahal dah lama dah pegi tapi baru nak update kan. cerita pun dah basi dah wahai sahabat sekalian..xpa la maybe kita boleh berkongsi pengalaman yg ada sedikit sebanyak kan..

Penerbangan bersama Air Asia dari LCCT KL ke Hong Kong International Airport mengambil masa 3 Jam 50 Minit atau lebih kurang 4 Jam. seawal jam 5pagi rombongan seramai kami 35org terdiri drp team2 hubby berkumpul di LCCT KL sbb flight pukul 6.30 pagi.. semua excited sbb masing2 pun ni la 1st time nak menjejakkan kaki ke Negara yg memang terkenal dgn metropolitannya. Masing-masing beg penuh diisi makanan ringan spt biskut, maggie, milo 3 in 1, susu dan sebagainya sbg persediaan ketika di sana nnt sbb takut susah dapat makanan Halal.

Lebih kurang pukul 10.30 pagi kami selamat tiba di HKIA. waktu disana sama dgn Malaysia so xpayah nak adjust jam boleh ikut time Malaysia. Cuaca kat sana masa tu lebih kurang 14 darjah celcius. agak sejuk la walaupun matahari memancar tapi bayu angin yg sejuk.

Sesampainya kami di Hotel yg terletak di tengah bandar Hong Kong iaitu Kowloon, Mong
Kok yang sememangnya bandar yang sibuk siang dan malam hari. Hotel kami mengadap Langham Place, Mong Kok. Untuk pengetahuan semua Langham Place ini merupakan salah satu shopping kompleks  plus hotel terkemuka di Bandar Mong Kok. Jadi agak mudah la utk kami mencari makanan halal spt MCDonald. (Kat MCD pun kami makan buger fillet o-fish saja dan juga kentang goreng)


Baru smpai hotel

Cuaca di sana sgt sejuk dan mendamaikan walaupun keadaaan trafik yg sangat sibuk dgn kesesakan pengangkutan awam spt bas dan teksi. Kat Hong Kong ni penduduk lebih suka gunakan kenderaan awam spt Bas, teksi dan MRT sbb kos minyak yg sangat tinggi. (Maka beruntunglah kita rakyat Malaysia yg dpt subsidi dari Kerajaan ^__~ )


bersama hubby

Kat Lobby Langham Place.

Later ai update cerita pegi jalan-jalan kat The Peak ok.
Tata (*__^)




Related Posts with Thumbnails